Zasłaniać chłodnice - przysłaniać chłodnicę na zimę ??

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • czyzyk64
    Elegance
    • 2008
    • 866

"heko traktowałbym raczej jako ochronę przed brudem pod maską..."

dokładnie tak jak mówisz.

Komentarz

• octaviaRK
      Ambiente
      • 2010
      • 116

witam zakladam osłone na kazdy zimowy okres. Skoda szybciej sie nagrzewa troche spada srednie zuzycie paliwa zima. szybciej jest cieplo w kabinie. nie zdarzylo sie zeby silnik sie przegrzal nawet w temetaurach powyzej zera. oslony ladnie dopasowane i praktyczne heko chyba jedna firma w Polsce produkuje sa calkiem estetyczne prosty montaz uwazam ze warto zakladac na zime zobacz

robert octaviaRK

Komentarz

• piotrek_os
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 8162
        • Octavia II (1Z3)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

I chyba ja se takowa osłonke kupie :diabelski_usmiech
        Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• rogoz
          Rider
          • 2006
          • 397

Przecież masz to podane w opisie towaru. Przed i po FL.

Komentarz

• wojciech_
            Ambiente
            • 2008
            • 164

Czytajac ten watek (i wiele innych w tym temacie) nasuwa mi sie pytanie o dzialanie "3 elektrod" do podgrzewania plynu. Z tego co wiem, grzeja one az temp plynu nie osiagnie 70stopni (w zaleznosci od obciazenia alternatora dziala jedna lub wszystkie 3). I teraz jesli mamy problem z termostatem, w skutek czego temp nawet przy dluzszej trasie nie osiaga maksimum (wielu tez opisywalo spadek temp z 90 na 70 wg wskaznika na desce przy zjezdzie z dluzszej gorki) to oznaczaloby to prawie ciagla prace wspomnianych elektrod? U mnie na szczescie, nawet przy zeszlorocznych 20sto stopniowych mrozach, jesli temp osiagnela 90stopni, to podczas jazdy nigdy nie spadala. Zastanawiam sie, czy to przypadkiem nie przez "bezwladnosc" (czy tez slaba czulosc) wskaznika na desce rozdzielczej. Chldonicy nie zaslanialem ( jeszcze ) W sumie to teoretycznie przy sprawnym w 100% termostacie, zasloniecie chlodnicy przyspiesza nagrzewanie sie silnika chyba tylko przez zmiejszenie pedu powietrza padajacego na blok silnika.

Komentarz

• tryton
              Elegance
              • 2008
              • 935

Zamieszczone przez wojciech_
              zasloniecie chlodnicy przyspiesza nagrzewanie sie silnika chyba tylko przez zmiejszenie pedu powietrza padajacego na blok silnika.
              Dokładnie jest tak jak piszesz zasłaniając dolne kratki zmniejszasz też chłodzenie miski
              Zamieszczone przez wojciech_
              U mnie na szczescie, nawet przy zeszlorocznych 20sto stopniowych mrozach, jesli temp osiagnela 90stopni, to podczas jazdy nigdy nie spadala
              JA w zeszłym roku przy -27 wlokąc się zakopianką nie mogłem niestety osiągnąć przydziałowego 90 stopni przez to że ogrzewanie chodziło na ful i skutecznie wychładzało silnik

Komentarz

• misiek^wro
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 8321

Ciekawe czy idzie to kupic za jakies 40 pln we wroclawiu na miejscu
                Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• broda
                  Classic
                  • 2010
                  • 11

Ja w poprzednim aucie (Lanos) miałem taką osłonę z Heko na wloty powietrza w zderzaku - naprawdę dużo to dawało, mimo że benzyniak to jednak bez osłony długo się nagrzewał i w sumie ciężko było go dogrzać. Osłonę właściwie to kupiłem aby osłonić chłodnicę od soli i innego syfu z drogi, bo właśnie przez te dolne wloty najwięcej się tego dostaje na chłodnice. Dla Skody też o czymś takim myślę, tylko nie wiem czy robią wogóle osłony na wloty zderzaku czy tylko na grill w masce.

Komentarz

• G60Garret
                    Drive
                    S_OCP Member
                    • 2008
                    • 49

Ja wczoraj włożyłem tekture zasłaniając cała chlodnice, efekt: samochod zdecydowanie szybciej sie nagrzewa, koszt: 0zl
                    Diesel Power i wszystko jasne

Komentarz

• soszek81
                      L&K
                      • 2010
                      • 1245

G60Garret - przymocowałeś ją jakoś czy tak po prostu wetknąłeś przed chłodnicę??
                      Jakieś foto?
                      Była O1 kombi ALH++ 150/340
                      Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• phoneman
                        RS
                        • 2008
                        • 3376
                        • Octavia I (1U2)
                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Miałem tamtej zimy samą tekturę, jak nie ma chlapy na drodze to jest ok, a jak zamoknie to lipa Trzeba ja zabezpieczyć folią i nie będzie namakała, ja swoją przykręciłem drutem do zderzaka. :wink:
                        .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• misiek^wro
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 8321

Pitole tekture - juz mi od "wjeśśś" tuningu pojezdzali :twisted:

Komentarz

• Damianjg
                            Rider
                            • 2008
                            • 621

Zamieszczone przez misiek^wro
                            Pitole tekture - juz mi od "wjeśśś" tuningu pojezdzali :twisted:
                            Bo tekturę należy stosować z siatka ogrodzeniową z Tesco

Komentarz

• misiek^wro
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 8321

E tam, auto i tak ma byc z zalozenia 5 lat u mnie, takze zainwestuje w Heko :szeroki_usmiech

Komentarz

• phoneman
                                RS
                                • 2008
                                • 3376
                                • Octavia I (1U2)
                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Mam Heko i jestem bardzo zadowolony, ale ta osłona tylko chroni przed brudzeniem silnika
                                .

Komentarz

• Psycho Dad
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 629

Zamieszczone przez phoneman
                                  Mam Heko i jestem bardzo zadowolony, ale ta osłona tylko chroni przed brudzeniem silnika
                                  Właśnie czemu do tej pory nie zrobili dolnej ??
                                  Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• broda
                                    Classic
                                    • 2010
                                    • 11

Zamieszczone przez Psycho Dad
                                    Natchnąłeś mnie do tego, żeby z tym pytaniem zwrócić się wprost do Heko.
                                    Miła pani, spytała się dlaczego dolną, a nie górną, że do tej pory klienci pytali tylko o górne. Pytała się czy na pewno ten wlot na dole to nie tylko atrapa, czy faktycznie tam jest wlot powietrza. Powiedziała, żebym napisał do niej maila, a ona przekaże go do działu wdrożeń i być może uda się coś takiego zrobić. Wspomniałem o forum i że być może było by więcej chętnych na taką osłonę, odpowiedziała, że to by mogło przyspieszyć proces wdrożenia/produkcji jeśli byłoby więcej klientów.

Więc moje pytanie, czy ktoś byłby chętny ewentualnie na dolną osłonę zimową do O2 przed FL? Ewentualnie można by też zgłosić zapotrzebowanie na takie osłony do O1 i O2FL.

Komentarz

• phoneman
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 3376
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

broda, To masz cztery rodzaje O1 , O1 FL , O2 , O2 FL
                                      .

Komentarz

• broda
                                        Classic
                                        • 2010
                                        • 11

phoneman, No tak zapomniałem o jednym ops: ale to żadna dyskryminacja - po prostu starcza skleroza

Komentarz

• phoneman
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 3376
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez broda
                                          phoneman, No tak zapomniałem o jednym ops: ale to żadna dyskryminacja - po prostu starcza skleroza

Z radością bym zamówił do O1 przed FL i nie musiał drutować
                                          .

Komentarz

• baca10
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 6225

Zamieszczone przez broda
                                            Zamieszczone przez Psycho Dad
                                            Natchnąłeś mnie do tego, żeby z tym pytaniem zwrócić się wprost do Heko.
                                            Miła pani, spytała się dlaczego dolną, a nie górną, że do tej pory klienci pytali tylko o górne. Pytała się czy na pewno ten wlot na dole to nie tylko atrapa, czy faktycznie tam jest wlot powietrza. Powiedziała, żebym napisał do niej maila, a ona przekaże go do działu wdrożeń i być może uda się coś takiego zrobić. Wspomniałem o forum i że być może było by więcej chętnych na taką osłonę, odpowiedziała, że to by mogło przyspieszyć proces wdrożenia/produkcji jeśli byłoby więcej klientów.

Więc moje pytanie, czy ktoś byłby chętny ewentualnie na dolną osłonę zimową do O2 przed FL? Ewentualnie można by też zgłosić zapotrzebowanie na takie osłony do O1 i O2FL.
                                            Ja na dolna sie pisze :szeroki_usmiech

Komentarz

• Psycho Dad
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 629

Ja dolną też wezmę o2 FL
                                              Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• loru
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 4286
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez broda
                                                Więc moje pytanie, czy ktoś byłby chętny ewentualnie na dolną osłonę zimową do O2 przed FL
                                                jak najbardziej
                                                O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• baca10
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 6225

TO, moze jakas orientacyjna liste zrobimy :roll:

Komentarz

Pracuję...