witam zakladam osłone na kazdy zimowy okres. Skoda szybciej sie nagrzewa troche spada srednie zuzycie paliwa zima. szybciej jest cieplo w kabinie. nie zdarzylo sie zeby silnik sie przegrzal nawet w temetaurach powyzej zera. oslony ladnie dopasowane i praktyczne heko chyba jedna firma w Polsce produkuje sa calkiem estetyczne prosty montaz uwazam ze warto zakladac na zime zobacz
Czytajac ten watek (i wiele innych w tym temacie) nasuwa mi sie pytanie o dzialanie "3 elektrod" do podgrzewania plynu. Z tego co wiem, grzeja one az temp plynu nie osiagnie 70stopni (w zaleznosci od obciazenia alternatora dziala jedna lub wszystkie 3). I teraz jesli mamy problem z termostatem, w skutek czego temp nawet przy dluzszej trasie nie osiaga maksimum (wielu tez opisywalo spadek temp z 90 na 70 wg wskaznika na desce przy zjezdzie z dluzszej gorki) to oznaczaloby to prawie ciagla prace wspomnianych elektrod? U mnie na szczescie, nawet przy zeszlorocznych 20sto stopniowych mrozach, jesli temp osiagnela 90stopni, to podczas jazdy nigdy nie spadala. Zastanawiam sie, czy to przypadkiem nie przez "bezwladnosc" (czy tez slaba czulosc) wskaznika na desce rozdzielczej. Chldonicy nie zaslanialem ( jeszcze ) W sumie to teoretycznie przy sprawnym w 100% termostacie, zasloniecie chlodnicy przyspiesza nagrzewanie sie silnika chyba tylko przez zmiejszenie pedu powietrza padajacego na blok silnika.
zasloniecie chlodnicy przyspiesza nagrzewanie sie silnika chyba tylko przez zmiejszenie pedu powietrza padajacego na blok silnika.
Dokładnie jest tak jak piszesz zasłaniając dolne kratki zmniejszasz też chłodzenie miski
Zamieszczone przez wojciech_
U mnie na szczescie, nawet przy zeszlorocznych 20sto stopniowych mrozach, jesli temp osiagnela 90stopni, to podczas jazdy nigdy nie spadala
JA w zeszłym roku przy -27 wlokąc się zakopianką nie mogłem niestety osiągnąć przydziałowego 90 stopni przez to że ogrzewanie chodziło na ful i skutecznie wychładzało silnik
Ja w poprzednim aucie (Lanos) miałem taką osłonę z Heko na wloty powietrza w zderzaku - naprawdę dużo to dawało, mimo że benzyniak to jednak bez osłony długo się nagrzewał i w sumie ciężko było go dogrzać. Osłonę właściwie to kupiłem aby osłonić chłodnicę od soli i innego syfu z drogi, bo właśnie przez te dolne wloty najwięcej się tego dostaje na chłodnice. Dla Skody też o czymś takim myślę, tylko nie wiem czy robią wogóle osłony na wloty zderzaku czy tylko na grill w masce.
Miałem tamtej zimy samą tekturę, jak nie ma chlapy na drodze to jest ok, a jak zamoknie to lipa Trzeba ja zabezpieczyć folią i nie będzie namakała, ja swoją przykręciłem drutem do zderzaka. :wink:
.
Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k
Natchnąłeś mnie do tego, żeby z tym pytaniem zwrócić się wprost do Heko.
Miła pani, spytała się dlaczego dolną, a nie górną, że do tej pory klienci pytali tylko o górne. Pytała się czy na pewno ten wlot na dole to nie tylko atrapa, czy faktycznie tam jest wlot powietrza. Powiedziała, żebym napisał do niej maila, a ona przekaże go do działu wdrożeń i być może uda się coś takiego zrobić. Wspomniałem o forum i że być może było by więcej chętnych na taką osłonę, odpowiedziała, że to by mogło przyspieszyć proces wdrożenia/produkcji jeśli byłoby więcej klientów.
Więc moje pytanie, czy ktoś byłby chętny ewentualnie na dolną osłonę zimową do O2 przed FL? Ewentualnie można by też zgłosić zapotrzebowanie na takie osłony do O1 i O2FL.
Natchnąłeś mnie do tego, żeby z tym pytaniem zwrócić się wprost do Heko.
Miła pani, spytała się dlaczego dolną, a nie górną, że do tej pory klienci pytali tylko o górne. Pytała się czy na pewno ten wlot na dole to nie tylko atrapa, czy faktycznie tam jest wlot powietrza. Powiedziała, żebym napisał do niej maila, a ona przekaże go do działu wdrożeń i być może uda się coś takiego zrobić. Wspomniałem o forum i że być może było by więcej chętnych na taką osłonę, odpowiedziała, że to by mogło przyspieszyć proces wdrożenia/produkcji jeśli byłoby więcej klientów.
Więc moje pytanie, czy ktoś byłby chętny ewentualnie na dolną osłonę zimową do O2 przed FL? Ewentualnie można by też zgłosić zapotrzebowanie na takie osłony do O1 i O2FL.
Komentarz